CraftWind

Home | Sir Agda (wax) | Örgü (knitting) | Yemek Tarifi (recipe) | Püf Nokta (ropes) | Aksesuar (accessories) | Mesajlar (messages) | iletisim (contact)

Püf Nokta (ropes)

Bu bölümde bulacağınız çeşitli konularda pratik bilgi ve öneriler sayesinde mutfaktaki işiniz kolaylaşacak. Ve daha bir çok püf noktası…

  • El Girmeyen Şişelerin Temizlenmesi; Yumurta kabuklarını şişenin içine mümkün olduğunca küçük parçalar halinde atın, ılık su ilave edin ve ağzını kapayarak güçlü bir biçimde çalkalayın. Şişenin pırıl pırıl temizlendiğini göreceksiniz.
  • Kuş Üzümlerini Ayıklarken; Kuş üzümlerinin içinde genelde çöpler de olur ve bunları ayıklamak zahmetlidir. Üzümlerinizi bir avuç unla ovuşturup kalın delikli bir süzgeçten geçirirseniz, üzümlerinizin arasındaki çöpler unla beraber süzgeçten düşecektir.
  • Patatesleri daha kolay soymak istiyorsanız; Soymadan önce 10 dakika sıcak suda bekletin. Başka bir yöntem olarak da bulaşık teli kullanabilirsiniz. Patatesleri soyarken üzerini bulaşık teli yardımıyla ovuşturun. Kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
  • Etiket İzleri; Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini çıkarmak istiyorsanız, üzerlerine mobilya cilası sürmeniz gerek. Daha sonra cilayı yumuşak bir bezle silin.
  • Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartmayı deneyin.
  • Kullanılmayan Çaydanlıkların Kokusu; Uzunca süre kullanılmayan eski çaydanlıklar zamanla pek de hoş olmayan bir şekilde kokmaya başlarlar. Bunu önlemenin çok kolay bir yöntemi var; çaydanlığın içine bir parça kesme şeker koyabilirsiniz.

  • Lahananın Kokusu; Lahana pişerken pek de hoş olmayan bir koku sarar mutfağı. Bunu önlemek için tencerenin içine biraz ekmek içi koymanız yeterli. Eğer ekmek içinin yemeğe karışmasından endişe ediyorsanız; ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koyun. Sonra dilediğiniz zaman çıkarabilirsiniz.

  • Buzdolabının İyi Soğutması; Buzdolabınızdan gerektiği gibi randıman alamıyorsanız, bunun en büyük sebebi dolabınızdaki nemdir. Buzdolabınızın içine bir torba tuz koyarsanız, tuzun dolabınızdaki nemi aldığını ve daha iyi soğuttuğunu göreceksiniz.

  • Teflon tavanızda lekeler oluşmuşsa; Bunları temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bu karışımı tavanıza koyarak 10 dakika kaynatın.

  • Karıncaları Uzaklaştırmak; Özellikle yaz aylarında mutfağınıza doluşan karıncalar rahatsız edicidir. Karıncaları uzaklaştırmanın en kolay yolu kuru defne yapraklarını ufalamak ve bunları karıncaların bulundukları yere serpmektir.

  • Ellerinizdeki Sarımsak Kokusu; Ellerinize bulaşan sarımsak kokusu sizi, hatta çevrenizdekileri rahatsız mı ediyor? Avucunuza biraz tuz alıp hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Daha sonra da sabunla iyice yıkayın. Kokudan eser kalmayacak.

  • Donmuş Etin Çözülmesi; Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesini istiyorsanız, bir kaba soğuk su koyup içine tuz ilave edin ve etinizi bu karışımın içinde bekletin.

  • Evdeki Yemek Kokuları; Eve yayılan ve sinen yemek kokularını hafifletmek için bir kabın içine biraz sirke koyup hafif hafif kaynatın veya pişirdiğiniz yemeğe biraz sirke ilave edin. Hayır, evdeki yemek kokusunu azaltmak değil, evi mis gibi kokutmak istiyorum diyorsanız; bir tavaya şeker ve tarçın koyup hafif ateşte kavurun.

  • Meyve Suyu Lekesi; Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse, vakit kaybetmeden örtünüze tuz serpin. Tuz meyve suyunu emip, kumaşın içine çekmesini önleyecek ve ilk yıkamada lekeden eser kalmayacaktır.

  • Zeytinyağı Lekesi; Zeytinyağı lekesini çıkarmak için yağın emilmesi gerekir. Bunun için bir lokma ekmek içi yuvarlayıp lekenin üzerinde gezdirebilirsiniz.

  • Taze Ekmek Keserken; Taze ekmek keserken parçalanır. Eğer ekmeği daha düzgün ve kolay kesmek isterseniz, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin ve zaman kaybetmeden kurulayıp ekmeği dilimleyin. Bu işlemi ne kadar sıklıkla yaparsanız başarı şansınız o kadar artar.

  • Tabaklardaki Balık Kokusu; Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan ve bıçaklardan çıkarmak hiç kolay değildir. Bunun için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atmanız yeterli. Telve balık kokusunu emecek ve sonra siz bildiğiniz gibi bolca suyla tabaklarınızı durulayacaksınız.

  • Sos,Jöle ve Pudingin Kabuk Bağlamaması; Jöle, puding ve soslarınızın üzerinde oluşan kabuklanma ve gözeneklerden kurtulmak için üzerine, pişer pişmez çok ince bir kat eritilmiş tereyağı veya krema sürün.

  • Çok Sert Etler; Çok sert etleri karbonatla iyice ovup birkaç saat bekletin ve sonra yıkayıp pişirin.

-10.jpg

Pilav ;

Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun. Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme sırasında dağılmasını engelleyecektir. Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ilave edin. Pilavınızın rengi de önemli ve ilik gibi bembeyaz görünmesi içinse pişme suyuna 1-2 çay kaşığı limon suyu eklemeyi deneyin.

Pilavın pişip pişmediğini anlamak için çatala, kaşığa güvenmeyin; tadına bakın. Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır. Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ancak suyu da kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekinceye kadar pişirmeye devam edin. Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir.

Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına neden olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Diyelim ki, pilavınız pişti ama pirinçler çok yumuşamış, yani lapalaşmış. Endişe etmeyin ve çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin. Ta ki, suyunu iyice çeksin.

Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir. Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybettiği de çok vakidir. Burada işin sırrı pilavı karıştırmamaktır. Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın. Pilavın tanelerinin bozulmaması için de tencereyi arada bir sallamak suretiyle alt üst edin.

Çelik mutfak eşyanız matlaşırsa; bir miktar sirkeyi tencerede ısıtın. Yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak çelik mutfak eşyanızı iyice ovun ve sonra güzelce durulayın. Penye bir bezle parlatın.

Salamı ; keten veya pamuklu bir bezin içine koyarak serin yerde saklayın. Buzdolabında hem kurur, hem de tadını kaybeder.

Mum Lekesi; Damlayan mumların bıraktığı lekeleri temizlemek için boya inceltici kullanın. İncelticiyi leke üzerine dökün ve 5 dakika bekleyin. Nemli bir bez alın ve incelticiyi silin.

matcha_tea_cake.jpg

En iyi cins rafine unlar;  çok beyaz renkte, veya hafif sarıya çalar beyazlıkta olanlar ve ele yumuşak gelenlerdir. Unun kalitesini anlamak için, avuç içine bir miktar alarak sıkın. Un etraftan fışkırırsa kuru ve kaliteli, avuç içinde kalıp gibi kalırsa, rutubetli demektir. Rutubetli un daha az dayanır, unu ne kadar rutubetsiz ve hava alan yerlerde saklarsanız, o kadar uzun süre kullanabilirsiniz.

hrf_0.jpg

Pörsümüş Domatesler; Uzun süre bekleyen domatesler zamanla su kaybına uğrayarak pörsür ve güzel görünümünü kaybeder. Bu domatesleri tuzlu su dolu bir kabın içine koyarak yarım saat kadar buzdolabında bekletirseniz, eski güzel görünümlerine tekrar kavuşacaklardır.

En dikkatli seçilmesi gereken gıda ise mantardır. Mantarın lekesiz olanını ve renginin beyaza yakın ya da hafif bej olanını seçin.

Açılmayan Kavanoz Kapakları; Açmayı başaramadığınız kavanoz kapaklarını, kavanozun kapak kısmını sıcak suya batırıp biraz bekleyerek, bir bez yardımıyla kolayca açın.

Balık Kokusu; Balık pişirirken evin içini ağır ve rahatsız edici bir koku kaplar. Balığı pişirdiğiniz kabın içine birkaç defne yaprağı atarak bu kokuyu hafifletebilirsiniz.

Limon Kabukları; Limon kabuğu ne işe yarar demeyin! Bunları güneşli bir yere koyup kurutun ve saklayın. İsli ve yağlı mutfak eşyalarınızı kurutmuş olduğunuz limon kabukları ile temizleyin. Sonuçlarına siz de şaşıracaksınız

Kararan Meyveler; Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmasından şikayetçiyseniz, kararmalarını önlemek için limonla ovmayı deneyin.

Salatanın Lezzeti; Lezzetli bir salatanın sırrı; malzemelerin salataya eklenme sırası ve şeklidir. Salatalık sebzelerinizi hazırladıktan sonra, önce sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp salatanızın üzerine dökmeli, sonra da zeytinyağını ilave etmelisiniz.

_k5.jpg

Dana eti alırken bilmeniz gereken en önemli nokta, yağlarının dokununca sanki bir mermerin damarları gibi sımsıkı olması. Bir de beyaz olmalı. Hayvan yaşlandıkça yağı sarı bir renk alır.

Pancar Lekesi; Masa örtünüze pancar lekesi bulaştıysa bir ekmek parçasını suyla ıslatın. Sonra örtünün lekeli kısmının iki yanına ıslatılmış ekmek parçalarını yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.

Bu püf noktalarına yeni eklentiler olacaktır...

Sizin de eklemek istedikleriniz varsa snovaletiti@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.Yayınlamaktan zevk duyarım...